Κατασκευή ποτηριών. Πληροφορίες για το γυαλί
Το βασικό συστατικό του ποτηριού είναι το γυαλί.
Το γυαλί κατασκευάζεται από άμμο και κάποια άλλα βοηθητικά συστατικά!
Για να καταφέρουμε να το φέρουμε σε τέτοια κατάσταση με τέτοιες ιδιότητες, ζεσταίνουμε αυτό το μίγμα σε θερμοκρασία 1700 βαθμών κελσίου!
Το κύριο συστατικό που βάζουμε είναι ένα είδος λευκής άμμου που ονομάζεται πυριτία.
Αυτό αναμυγνείεται με ένα είδος σόδας και με ασβεστόλιθο.
Η πρώτη μορφή γυαλιού δημιουργήθηκε όταν υπερθερμάνθηκε και έλιωσε η γνωστή σε όλους μας άμμος, σαν αυτή που βρίσκουμε σε κάθε παραλία.
Σήμερα για να κατασκευάσουμε γυάλινα αντικείμενα (είτε περιέκτες είτε επιτραπέζια), αναμιγνύουμε σε συγκεκριμένες αναλογίες άμμο (59%), σόδα (19%), μαρμαρόσκονη (13%), δολομίτη (5%) και νεφελοσιενίτη (4%). Όταν αναμειχθούν αυτά τα υλικά δημιουργούν μια μάζα η οποία θερμαίνεται στους 1600οC, λιώνει, και μετατρέπεται σε ένα 'μαλακό', σχεδόν υγρό υλικό.
Στη συνέχεια, οδηγούμε αυτό το καυτό υγρό σε καλούπια για να φτιάξουμε τζάμια, ποτήρια, μπουκάλια, κλπ.
Τέλος, ψύχεται το υγρό καυτό μίγμα με παγωμένο αέρα κατά την εισαγωγή του στα καλούπια αυτά.
Το γυαλί κατασκευάζεται από άμμο και κάποια άλλα βοηθητικά συστατικά!
Για να καταφέρουμε να το φέρουμε σε τέτοια κατάσταση με τέτοιες ιδιότητες, ζεσταίνουμε αυτό το μίγμα σε θερμοκρασία 1700 βαθμών κελσίου!
Το κύριο συστατικό που βάζουμε είναι ένα είδος λευκής άμμου που ονομάζεται πυριτία.
Αυτό αναμυγνείεται με ένα είδος σόδας και με ασβεστόλιθο.
Η πρώτη μορφή γυαλιού δημιουργήθηκε όταν υπερθερμάνθηκε και έλιωσε η γνωστή σε όλους μας άμμος, σαν αυτή που βρίσκουμε σε κάθε παραλία.
Σήμερα για να κατασκευάσουμε γυάλινα αντικείμενα (είτε περιέκτες είτε επιτραπέζια), αναμιγνύουμε σε συγκεκριμένες αναλογίες άμμο (59%), σόδα (19%), μαρμαρόσκονη (13%), δολομίτη (5%) και νεφελοσιενίτη (4%). Όταν αναμειχθούν αυτά τα υλικά δημιουργούν μια μάζα η οποία θερμαίνεται στους 1600οC, λιώνει, και μετατρέπεται σε ένα 'μαλακό', σχεδόν υγρό υλικό.
Στη συνέχεια, οδηγούμε αυτό το καυτό υγρό σε καλούπια για να φτιάξουμε τζάμια, ποτήρια, μπουκάλια, κλπ.
Τέλος, ψύχεται το υγρό καυτό μίγμα με παγωμένο αέρα κατά την εισαγωγή του στα καλούπια αυτά.